Etykiety

poniedziałek, 25 października 2010

Bezglutenowa Ryba Zapiekana Pod Ziemniaczanym Puree

Danie to jest delikatne i moim zdaniem niesamowicie proste w przygotowaniu. Jest to połączenie dość nietypowe: ryba, ziemniaki i śmietana. Nietypowe oznacza w tym przypadku wyśmienite:)
 Danie idealne dla osób, które nie przepadają za aromatem smażonej ryby, ale za to cenią sobie jej walory smakowe i jej bogactwo witamin, minerałów i innych cennych składników.



Składniki:
  • 2 szklanki mleka,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 listki laurowe,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 6 filetów rybnych (po 170g każdy),
  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 żółtko,
  • 1,5 szklanki startego żółtego sera (idealny byłby parmezan),
  • 0,75 szklanki śmietany 18%,
  • 60 g masła,
  • 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pęczek grubo pokrojonej natki pietruszki.
Wykonanie:
Mleko przelać do średniej wielkości garnka, dodać cebulę, liście laurowe i pieprz. Mleko zagotować. Do tak przygotowanego mleka dodać rybę i gotować pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu ryby przełożyć ją na ręcznik kuchenny i odsączyć z nadmiaru mleka. Tak obgotowaną rybą wyłożyć naczynie żaroodporne.
Mleko przelać przez sitko do innego naczynia. Zawartość sitka wyrzucić.
Obrane ziemniaki obgotować w minimalnej ilości wody. Gdy będą miękkie odlać wodę i dodać połowę masła ser żółty, 1/4szklanki śmietanki i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść na puree. Garnek przykryć by ziemniaki nie wysychały.
Resztę masła rozpuścić w garnku i stopniowo dodawać mąkę i cały czas mieszać. Gdy zasmażaka będzie gotowa dolewać powoli śmietanę i wcześniej odlany wywar mięsno rybny. Zasmażkę cały czas mieszać na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji śmietany. Na koniec dodać pietruszkę.
Wyłożoną rybę w naczyniu żaroodpornym polać sosem a następnie  obłożyć ją ziemniaczanym puree. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż się ziemniaki zarumienią.


SMACZNEGO:)

2 komentarze:

  1. robiłam ostatnio fish pie i było rewelacyjne, więc wiem o czym mówisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz, cudowne jest to, że wciąż kuchnia zaskakuje:) Jest tak wiele smaków do odkrycia:)

    OdpowiedzUsuń