Dzisiaj przedstawiam przepis na pizzę w innej formie.
Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste a przy tym idealnie "pizzowe". Przepis jest niezwykle prosty.
Zdjęcie mam niestety tylko to jedno. Więcej nie zdążyłam zrobić, ponieważ przyszli goście.
Widoczna pizza na zdjęciu była robiona w tortownicy o średnicy 22cm. Oprócz tej pizzy była jesze jedna duża blacha. Drugą porcję (z blachy) także zjedzono:)
Polecam gorąco ten przepis, tylko UWAGA! to jest ilość na ok 8 głodnych osób:).
Przepis znalazłam w kuchni Agaty.
Poniższy przepis jest na mące bezglutenowej. Nie mniej jednak sprawdziłam i w wersji bezglutenowej, robiony na mixie bezglutenowym także wychodzi:)
Poniższy przepis jest na mące bezglutenowej. Nie mniej jednak sprawdziłam i w wersji bezglutenowej, robiony na mixie bezglutenowym także wychodzi:)
Składniki:
CIASTO
- 1 kg mąki przennej,
- 3 opakowania suszonych drożdży (75g świeżych),
- łyżka cukru, sól do smaku,
- 500 ml ciepłej, przegotowanej wody.
NADZIENIE (tym razem)
- kiełbasa toruńska,
- pomidory,
- cebula,
- czosnek,
- ser żółty.
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier i sól. W mące zrobić wgłębienie, wlewać do niego stopniowo wodę, mieszając widelcem. Ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać przez kilka minut (radzę w tym momencie posmakować odrobinę ciast, aby sprawdzić czy nie jest przypadkiem mdłe; ewentualnie przyprawić dodatkową solą i cukrem).
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- ma podwoić swoją objętość, co zajmie mu ok. 1 godziny.
W tym czasie przesmażyć kolejno kiełbaski pokrojone w kostkę i cebulę z czosnkiem.
Wyrośnięte ciasto wyrabiać ponownie przez minutę, rozwałkować na grubość ok. 0,5 - 1 cm.
Rozłożyć na nim równomiernie odsączoną pulpę pomidorową oraz pozostałe składniki. Przyprawić i posypać serem.
Zwinąć jak roladę i pokroić na plastry grubości ok. 7 cm (w oryginale 3cm).
Kawałeczki "pizzy" rozłożyć na blasze posypanej mąką (bez natłuszczania), farszem "do góry", aby wyglądały jak ślimaczki:) Zostawić do wyrośnięci na pół godziny.
Piec w temperaturze 180 oC, aż będą rumiane tj. ok 25 minut po czym zjeść. Smacznego!
genialny pomysł. chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńCiasto to jest idealne także do słodkich wypieków. Drugiego tak dobrego ciasta drożdżowego do rolad/ek nie znalazłam:)
OdpowiedzUsuń