Są to ciastka idealne na śniadanie. Bardzo treściwe i przede wszystkim smaczne. Moja 3,5 letnia córka podziękowała mi mówiąc :"Mamuś, dziękuję że mi zrobiłaś tak pyszne ciastka". Jak dla mnie to najlepsza pochwała na świecie:)
Przepis jest banalnie prosty a ciastka niesamowicie smaczne.
Wykonanie według oryginalnego przepisu można znaleźć u kuchareczki.
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 150g nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam),
- 100g suszonej żurawiny,
- 100g wiórków kokosowych,
- 300g otrębów owsianych (sprawdzonych - bezglutenowych / Pamiętajcie, że nie każdy kto jest na diecie bezglutenowej może jeść płatki owsiane!),
- 100g drobno mielonych orzechów.
Mleko podgrzać (doprowadzić jedynie do jego lekkiego podgrzania). Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z ciepłym mlekiem. Całą masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość piec w temperaturze 150 st.C przez 45 minut. Kolejne 15 w temperaturze 225st. C.
przecudne są! takie ciastka zawsze kojarzą mi się ze śniadaniami :) luuubię
OdpowiedzUsuńPaula, dziękuję:) Miło mi słyszeć, że się Tobie podobają. Fakt, że od pewnego czasu jadam je na śniadania. Smaczne i sycące danie. Przede wszystkim smaczne:)
OdpowiedzUsuńA skąd otręby owsiane bezglutenowe miałaś?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Firma Organic ma bezglutenowe płatki owsiane:)
UsuńCałkiem niedawno również robiłam bardzo podobne ciastka i muszę powiedzieć że jak najbardziej całej mojej rodzinie one smakowały. Ja jeszcze chętnie wykonuję różnego rodzaju dania z porad zawartych w serwisie https://basiazsercem.pl/ gdzie jest cała masa przepisów z wykorzystaniem mąki.
OdpowiedzUsuń