poniedziałek, 25 października 2010

Ciastka Owsiane Nigelli

Są to ciastka idealne na śniadanie. Bardzo treściwe i przede wszystkim smaczne. Moja 3,5 letnia córka podziękowała mi mówiąc :"Mamuś, dziękuję że  mi zrobiłaś tak pyszne ciastka". Jak dla mnie to najlepsza pochwała na świecie:) 
Przepis jest banalnie prosty a ciastka niesamowicie smaczne.
Wykonanie według oryginalnego przepisu można znaleźć u kuchareczki


Składniki:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 150g nasion (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam),
  • 100g suszonej żurawiny,
  • 100g wiórków kokosowych,
  • 300g otrębów owsianych (sprawdzonych - bezglutenowych / Pamiętajcie, że nie każdy kto jest na diecie bezglutenowej może jeść płatki owsiane!),
  • 100g drobno mielonych orzechów.
Wykonanie:
Mleko podgrzać (doprowadzić jedynie do jego lekkiego podgrzania). Pozostałe składniki wymieszać i połączyć z ciepłym mlekiem. Całą masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość piec w temperaturze 150 st.C przez 45 minut. Kolejne 15 w temperaturze 225st. C.

4 komentarze:

  1. przecudne są! takie ciastka zawsze kojarzą mi się ze śniadaniami :) luuubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula, dziękuję:) Miło mi słyszeć, że się Tobie podobają. Fakt, że od pewnego czasu jadam je na śniadania. Smaczne i sycące danie. Przede wszystkim smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd otręby owsiane bezglutenowe miałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Firma Organic ma bezglutenowe płatki owsiane:)

      Usuń