Danie to jest delikatne i moim zdaniem niesamowicie proste w przygotowaniu. Jest to połączenie dość nietypowe: ryba, ziemniaki i śmietana. Nietypowe oznacza w tym przypadku wyśmienite:)
Danie idealne dla osób, które nie przepadają za aromatem smażonej ryby, ale za to cenią sobie jej walory smakowe i jej bogactwo witamin, minerałów i innych cennych składników.
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 0,5 cebuli,
- 2 listki laurowe,
- 8 ziaren pieprzu,
- 6 filetów rybnych (po 170g każdy),
- 2 kg ziemniaków,
- 1 żółtko,
- 1,5 szklanki startego żółtego sera (idealny byłby parmezan),
- 0,75 szklanki śmietany 18%,
- 60 g masła,
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej,
- pęczek grubo pokrojonej natki pietruszki.
Mleko przelać do średniej wielkości garnka, dodać cebulę, liście laurowe i pieprz. Mleko zagotować. Do tak przygotowanego mleka dodać rybę i gotować pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu ryby przełożyć ją na ręcznik kuchenny i odsączyć z nadmiaru mleka. Tak obgotowaną rybą wyłożyć naczynie żaroodporne.
Mleko przelać przez sitko do innego naczynia. Zawartość sitka wyrzucić.
Obrane ziemniaki obgotować w minimalnej ilości wody. Gdy będą miękkie odlać wodę i dodać połowę masła ser żółty, 1/4szklanki śmietanki i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść na puree. Garnek przykryć by ziemniaki nie wysychały.
Resztę masła rozpuścić w garnku i stopniowo dodawać mąkę i cały czas mieszać. Gdy zasmażaka będzie gotowa dolewać powoli śmietanę i wcześniej odlany wywar mięsno rybny. Zasmażkę cały czas mieszać na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji śmietany. Na koniec dodać pietruszkę.
Wyłożoną rybę w naczyniu żaroodpornym polać sosem a następnie obłożyć ją ziemniaczanym puree. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż się ziemniaki zarumienią.
SMACZNEGO:)
robiłam ostatnio fish pie i było rewelacyjne, więc wiem o czym mówisz :)
OdpowiedzUsuńwiesz, cudowne jest to, że wciąż kuchnia zaskakuje:) Jest tak wiele smaków do odkrycia:)
OdpowiedzUsuń