poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Bezglutenowe Kruche Ciasteczka

Ten przepis jest stworzony dla tych, którzy uwielbiają ciastka i banany. Czyli dla mnie:) W oryginale były te ciastka o wiele ładniejsze, bardziej kształtne. Mi ciasto nie chciało się kleić więc zrobiłam z nich "placki", które na koniec upiekłam. Efekt widoczny na załączonym obrazku. Polecam te super pyszne i kruche ciasteczka:)


Składniki:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko
  • 190 g mąki ziemniaczanej + jeśli trzeba do podsypywania
  • 1 duży dojrzały banan (jak macie takiego lekko bazowego i już miękkiego, to nawet lepiej)
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wygnieść je ręką. Z powstałej masy odrywać kawałki ciasta i rozgniatać je w rękach. Piec w temp ok 200st C do czasu aż się nie zrumienią.

    4 komentarze:

    1. O kurczę, jaka prościzna :) I to bananowa. Polecasz, to ja spróbuję. :)

      Pozdrawiam i zapraszam do mnie :
      http://dream-about-muffins.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    2. Łatwe i smaczne. Zamieniłam tylko cukier na stewię. Ciasto nie chciało mi się również kleić, więc nakładałam je na blachę po prostu łyżką. ;)
      Ciastka wyszły rewelacyjne.

      OdpowiedzUsuń
    3. Pychotka,polecam.Ja dodałam miód zamiast cukru ;)

      OdpowiedzUsuń