Jest to jedna z wariacji naleśników, które już wcześniej robiłam. Przepis można znaleźć tutaj. Od paru miesięcy córka zjada każdego dnia dużą porcję naleśników. Z racji przestrzegania diety bezglutenowej zamieniłam mąkę pszenną na kukurydzianą. Okazuje się, że są o wiele smaczniejsze robione na mące kukurydzianej. Są delikatniejsze i bardziej pulchne. By urozmaicić córce menu postanowiłam zrobić "naleśnićki" z owocami. Okazały się super wariacją i alternatywą dla suchych naleśników:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 2 jajka,
- 1 niepełna szklanka mleka,
- 40g rozpuszczonego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 200g mrożonych malin.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać owoce (dodałam zamrożone). Smażyć na patelni małe placuszki (można dodać tłuszcz, chociaż ja smażyłam na suchej teflonowej).
Podawać posypane np. cukrem pudrem.
Smacznego!
Cześć Aga:)
OdpowiedzUsuńZnalazłam przepis na bezglutenowe ciastka, a nie mam Twojego maila, więc pozwoliłam sobie wkleić go tutaj :)
Oto link: http://niebowgebie.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3
wpis z tym przepisem jest z 11 lutego :)
Ania R.
Znalazłam znowu przepis na bezglutenowe i bezmleczne ciasto:
OdpowiedzUsuńhttp://niebowgebie.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?48
wpis z 15 maja 2008 r.
W sumie kiedy ktoś ma nietolerancję glutenu to jak najbardziej musi sobie dać spokój z niektórymi daniami. Ja jednak kiedy korzystam z przepisów na dania https://basiazsercem.pl/ to mogę być pewnym, że na pewno będą bardzo smaczne i wyjątkowe. Tym bardziej, że one za każdym razem smakują pysznie.
OdpowiedzUsuń