Przepis ten znalazłam w książce kucharskiej "1000 potraw na polskim stole". Jest to zupa bardzo podobna do klasycznej cebulowej. Przygotowuje się ją niesamowicie szybko jeżeli korzystamy z kostki rosołowej. Chociaż najlepsza jest na własnym wywarze i z zmiksowanymi warzywami z wywaru. Zupa na zdjęciu była robiona na "oko" na kostce rosołowej. Czas przygotowania: 15 minut.
Z ciekawostek to chcę napisać, że Tourin niżej przedstawiony był dawniej zupą weselną podawaną nowożeńcom następnego dnia po uczcie weselnej.
Składniki:
- 3 duże cebule,
- 2 pomidory,
- olej do smażenia,
- 20g mąki (zwykłej pszennej lub mixu bezglutenowego),
- 100ml białego wina,
- 1l bulionu,
- tymianek,
- liść laurowy,
- sól i pieprz.
- tarty ser żółty,
- grzanki (można kupić gotowe (jak na zdjęciu) np w Biedronce lub przygotować samemu.
Wykonanie:
Cebule i pomidory pokroić (cebulę kroję w piórka, a pomidory w grubą kostkę lub dodaję gotowy przecier pomidorowy - później i tak wszystko mielę).
Na minimalnej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę z pomidorami, gotować parę minut i dodać mąkę. Gotować następną chwilę i dodać wino. Gotując na wolnym ogniu odparować część płynu. Do tak przygotowanych składników dodajemy bulion (najlepiej drobiowy) doprawić go solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać tymianek i liść laurowy. W przepisie jest podane aby zupę gotować przez następne ok 45 minut. Ja gotuję 5:). Całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Talerze wyłożyć tartym serem żółtym i grzankami (my najbardziej lubimy czosnkowe), zalać zupą i gotowa pyszna zupa cebulowa:)
Przygotowanie własnych grzanek:
Czerstwy chleb pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić na nią pokrojony chleb. Pod koniec smażenia oprószyć go czosnkiem granulowanym i wymieszać (jeszcze na patelni). Gotowe grzanki wyłożyć na ręcznik papierowy w celu ściągnięcia nadmiaru tłuszczu z grzanek.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz