Etykiety

sobota, 1 września 2012

Kostka Porzeczkowa - bezglutenowa


Dzisiaj mam OGROMNĄ przyjemność spotkać się z kuzynką. Wiecie jak to jest, w sumie nie moja kuzynka, a żona męża kuzyna itd.:) Jest ona tak ogromnie pozytywną osobą, że spotkanie z nią zawsze wiąże się z ogromną dawką, zastrzykiem dodatkowej, pozytywnej energii:)
Jest to kobieta, która uwielbia słodycze, ale dzięki swojej konsekwencji i ćwiczeniom ma idealną sylwetkę :) Wyobraźcie sobie, że zawsze gdy piekę słodkie myślę właśnie o niej:) i  nie ma w tym ani odrobiny lizustwa:) Kuzynka ma bzika na punkcie ciasta pod nazwą "kostka porzeczkowa", które można kupić w cukierni Staropolskiej lub też u Sowy. Ciasto jest wyjątkowe, ogromnie słodkie, pyszne chrupiące "coś" i delikatnie kwaśne owoce:) Postanowiłam z myślą o niej znaleźć podobny przepis na to ciasto. Jako, że aktualnie jest ona już w prawie połowy ciąży i słodkie uwielbia jeszcze bardziej niż wcześniej, zrobiłam jej całą blachę tego ciasta ;) (no może poza kawałkami odkrojonymi do zdjęcia).
Przepis pochodzi stąd i jest to już moja 4 udana próba pieczenia tego ciasta:)
Przepis podaję po swoich zmianach:


Składniki:Biszkopt:
   -4 jajka
   -4 łyżki mąki pszennej (dałam mix b.g.)
   -2 łyżka mąki ziemniaczanej
   -2 łyżki ciemnego kakao
   -1 łyżka cukru waniliowego
   - 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa pralinowa:
   -25 g masła
   -60 g czekolady mlecznej
   -150 g kremu 'nutella'
   -50 g kruchych ciastek maślanych (pominęłam ze względu na dietę b.g.)
   -25 g orzechów laskowych
   -120g pralin (60g orzechów laskowych 60 g cukru, 2 łyżki wody)

Ponadto:
   -750 ml śmietany 30%
   -2 galaretki - wiśniowe
   -czarne porzeczki w cukrze lub alkoholu (dałam aronię)

 Wykonanie:

Biszkopt:
   1. Ubić białka, dodając cukier i cukier waniliowy
   2. Przesiać wszystkie sypkie składniki przez sito
   3. Połączyć białka, żółtka i proszki, lekko wymieszać
   4. Wlać do  foremki 22x30 wysmarowanej tłuszczem
   5. Piec 30-40 minut w 180stopniach -do suchego patyczka
Masa pralinowa:
   1. Posiekać 60 g orzechów i prażyć w piekarniku 15 minut
   2. Rozpuścić cukier w wodzie, dodać prażone orzechy
   3. Rozsmarować cienko na folii aluminiowej i ostudzić aż stwardnieje
   4. Zastygniętą masę zmielić w malakserze
   5. Masło i czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej
   6. Ciastka pokruszyć na małe kawałeczki
   7. Pozostałe orzechy posiekać
   8.
Połączyć praliny, czekoladę, orzechy, ciastka i 'nutellę'
Ponadto:
   1. Rozpuścić 1 galaretkę
   2. Śmietanę ubić z 'fixem' oraz 1 suchą galaretką
   3. Dodać wyduszone widelcem aronie.
Warstwy:
   1. Biszkopt
   2. Masa pralinowa
   3. Śmietana
   4. Przestudzona i lekko zgęstniała galaretka. 

21 komentarzy:

  1. jakie to przyjemne piec z myślą o Kimś i dla Kogoś :))

    OdpowiedzUsuń
  2. O, uwielbiam to ciasto! Ale apetycznie u Ciebie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WoW! Piękne i na pewno pyszne :) Przyznam, że z porzeczek nie robiłam w tym roku nic, oprócz dżemu z czarnej porzeczki i żałuję, bo takie ciacho wsunęłabym teraz z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie fantastyczne!!! Kiedy widzę takie cudeńka wówczas najbardziej żałuję, że poza glutenem nie mogę jeść jajek i śmietany:/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, zazdroszczę kuzynce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spotkałaś się z kuzynką męża babci brata od siostry matki? :)
    Świetne ciasto! Nigdy nie jadłam żadnych porzeczek w cieście...

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie, szkoda, że już po porzeczce :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej Gula, nie mogę znaleźć żadnego e-maila do Ciebie - chciałam Cię dodać do grona bloggerów wielkopolskich ale nie masz na blogu podanego kontaktu. Napisz do mnie na maila - rybkazwanamarta@gmail.com

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ajajaj! Wygląda super, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szacun za opanowanie ilości składników. Mnie one wszystkie uczulają, ale i tak nie dałabym rady tego ogarnąć. Fajnie, że ciasto bez sody oczyszczonej, co jest teraz takie popularne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie smakowite foty!
    a za porzeczką pójdę wszędzie, wiec jestem :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh jak to cudownie wygląda :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ smakowicie wygląda! poproszę kawałeczek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda lepiej niż smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wczoraj robiłam galaretkę porzeczkową i tak myślałam o tym cieście:). Tylko trochę inna wersja

    OdpowiedzUsuń
  16. O jakie pyszności uwielbiam ten rodzaj deseru słodkie i w dodatku porzeczki dodają lekkiej kwaskowatości

    OdpowiedzUsuń
  17. Masło migdałowe pasuje nie tylko do bananów, ale również do porzeczek. Często dodaję masło migdałowe do ciast, aby nadać im oryginalny smak, goście często proszą mnie o przepis.

    OdpowiedzUsuń