No tak. W zeszłym tygodniu mój starszy mały człowieczek ZNOWU poprosił mnie o placuszki. Ileż razy w tygodniu można robić naleśniki lub placuszki? Nieskończoność - tak odpowiedziałaby mi córka:) W związku z tym przygotowałam wielu z Was już znane placki z cukinii.
Osobiście wolę je w wersji wytrawnej. Z cebulką i solą:) Dla dzieci była wersja słodka:)
Nawet na zdjęciu widać małe rączki, które niecierpliwiły się aż będą mogły wziąć placka:)
Składniki:
- 1 mała cukinia,
- 2 łyżki mąki (ja dałam bezglutenową - ale może być obojętnie jaka),
- 1 małe jajko
- olej do smażenia,,
- cukier puder do posypania.
1. Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć (wraz ze skórką) na tarce o grubych oczkach).
2. Do cukinii dodać mąkę i jajko - wszystko dobrze wymieszać ze sobą.
3. Na rozgrzanym oleju wyłożyć łyżką stołową cukinię i delikatnie ją "rozsmarować". Smażyć po obu stronach do zrumienia.
4. Całość posypać cukrem pudrem.
Placuszki też mogą mieć swoją zdrowszą wersję:)
Nigdy nie jadłem placków z cukinii na słodko, ale skoro do ciasta się nadają to i do placków :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze cukiniowych placków w tym sezonie nie robiłam. Przydałoby się to nadrobić. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńDrui, żaden wstyd, tylko do kuchni trzeba iść i trzeba zacząć je przygotowywać:)
UsuńMm, uwielbiam je. :) W sezonie pałaszuję je niemal co drugi dzień.
OdpowiedzUsuńo na słodko oryginalnie
OdpowiedzUsuńI równie smacznie, jak wytrawne:)
Usuńte placki uwielbiam, ostatnio na blogu zaprezentowałam też placki z dyni - też sa super:)
OdpowiedzUsuńble ble ble :D pierdolita hipolita :) :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze drobno pokrojone suszone pomidorki i robię sosy na bazie jogurtu i ogórków
OdpowiedzUsuńA ja lubię takie z gyrosem i sosem czosnkowym. Wiem... być może to banalne. Ale cóż mogę zrobić skoro tak lubię.
OdpowiedzUsuńPlacuszki są pyszne moje dzieci zajadają się nimi Jedzą je i na słodko i z dodatkami różnych sosów
OdpowiedzUsuńNa jakim oleju najlepiej jest smażyć te placki?
OdpowiedzUsuń