Etykiety

sobota, 1 września 2012

Kostka Porzeczkowa - bezglutenowa


Dzisiaj mam OGROMNĄ przyjemność spotkać się z kuzynką. Wiecie jak to jest, w sumie nie moja kuzynka, a żona męża kuzyna itd.:) Jest ona tak ogromnie pozytywną osobą, że spotkanie z nią zawsze wiąże się z ogromną dawką, zastrzykiem dodatkowej, pozytywnej energii:)
Jest to kobieta, która uwielbia słodycze, ale dzięki swojej konsekwencji i ćwiczeniom ma idealną sylwetkę :) Wyobraźcie sobie, że zawsze gdy piekę słodkie myślę właśnie o niej:) i  nie ma w tym ani odrobiny lizustwa:) Kuzynka ma bzika na punkcie ciasta pod nazwą "kostka porzeczkowa", które można kupić w cukierni Staropolskiej lub też u Sowy. Ciasto jest wyjątkowe, ogromnie słodkie, pyszne chrupiące "coś" i delikatnie kwaśne owoce:) Postanowiłam z myślą o niej znaleźć podobny przepis na to ciasto. Jako, że aktualnie jest ona już w prawie połowy ciąży i słodkie uwielbia jeszcze bardziej niż wcześniej, zrobiłam jej całą blachę tego ciasta ;) (no może poza kawałkami odkrojonymi do zdjęcia).
Przepis pochodzi stąd i jest to już moja 4 udana próba pieczenia tego ciasta:)
Przepis podaję po swoich zmianach:


Składniki:Biszkopt:
   -4 jajka
   -4 łyżki mąki pszennej (dałam mix b.g.)
   -2 łyżka mąki ziemniaczanej
   -2 łyżki ciemnego kakao
   -1 łyżka cukru waniliowego
   - 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa pralinowa:
   -25 g masła
   -60 g czekolady mlecznej
   -150 g kremu 'nutella'
   -50 g kruchych ciastek maślanych (pominęłam ze względu na dietę b.g.)
   -25 g orzechów laskowych
   -120g pralin (60g orzechów laskowych 60 g cukru, 2 łyżki wody)

Ponadto:
   -750 ml śmietany 30%
   -2 galaretki - wiśniowe
   -czarne porzeczki w cukrze lub alkoholu (dałam aronię)

 Wykonanie:

Biszkopt:
   1. Ubić białka, dodając cukier i cukier waniliowy
   2. Przesiać wszystkie sypkie składniki przez sito
   3. Połączyć białka, żółtka i proszki, lekko wymieszać
   4. Wlać do  foremki 22x30 wysmarowanej tłuszczem
   5. Piec 30-40 minut w 180stopniach -do suchego patyczka
Masa pralinowa:
   1. Posiekać 60 g orzechów i prażyć w piekarniku 15 minut
   2. Rozpuścić cukier w wodzie, dodać prażone orzechy
   3. Rozsmarować cienko na folii aluminiowej i ostudzić aż stwardnieje
   4. Zastygniętą masę zmielić w malakserze
   5. Masło i czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej
   6. Ciastka pokruszyć na małe kawałeczki
   7. Pozostałe orzechy posiekać
   8.
Połączyć praliny, czekoladę, orzechy, ciastka i 'nutellę'
Ponadto:
   1. Rozpuścić 1 galaretkę
   2. Śmietanę ubić z 'fixem' oraz 1 suchą galaretką
   3. Dodać wyduszone widelcem aronie.
Warstwy:
   1. Biszkopt
   2. Masa pralinowa
   3. Śmietana
   4. Przestudzona i lekko zgęstniała galaretka.