Dzisiaj mam OGROMNĄ przyjemność spotkać się z kuzynką. Wiecie jak to jest, w sumie nie moja kuzynka, a żona męża kuzyna itd.:) Jest ona tak ogromnie pozytywną osobą, że spotkanie z nią zawsze wiąże się z ogromną dawką, zastrzykiem dodatkowej, pozytywnej energii:)
Jest to kobieta, która uwielbia słodycze, ale dzięki swojej konsekwencji i ćwiczeniom ma idealną sylwetkę :) Wyobraźcie sobie, że zawsze gdy piekę słodkie myślę właśnie o niej:) i nie ma w tym ani odrobiny lizustwa:) Kuzynka ma bzika na punkcie ciasta pod nazwą "kostka porzeczkowa", które można kupić w cukierni Staropolskiej lub też u Sowy. Ciasto jest wyjątkowe, ogromnie słodkie, pyszne chrupiące "coś" i delikatnie kwaśne owoce:) Postanowiłam z myślą o niej znaleźć podobny przepis na to ciasto. Jako, że aktualnie jest ona już w prawie połowy ciąży i słodkie uwielbia jeszcze bardziej niż wcześniej, zrobiłam jej całą blachę tego ciasta ;) (no może poza kawałkami odkrojonymi do zdjęcia).
Przepis pochodzi stąd i jest to już moja 4 udana próba pieczenia tego ciasta:)
Przepis podaję po swoich zmianach:
Składniki:Biszkopt:
-4 jajka
-4 łyżki mąki pszennej (dałam mix b.g.)
-2 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki ciemnego kakao
-1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa pralinowa:
-25 g masła
-60 g czekolady mlecznej
-150 g kremu 'nutella'
-50 g kruchych ciastek maślanych (pominęłam ze względu na dietę b.g.)
-25 g orzechów laskowych
-120g pralin (60g orzechów laskowych 60 g cukru, 2 łyżki wody)
Ponadto:
-750 ml śmietany 30%
-2 galaretki - wiśniowe
-czarne porzeczki w cukrze lub alkoholu (dałam aronię)
-4 jajka
-4 łyżki mąki pszennej (dałam mix b.g.)
-2 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki ciemnego kakao
-1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa pralinowa:
-25 g masła
-60 g czekolady mlecznej
-150 g kremu 'nutella'
-50 g kruchych ciastek maślanych (pominęłam ze względu na dietę b.g.)
-25 g orzechów laskowych
-120g pralin (60g orzechów laskowych 60 g cukru, 2 łyżki wody)
Ponadto:
-750 ml śmietany 30%
-2 galaretki - wiśniowe
-czarne porzeczki w cukrze lub alkoholu (dałam aronię)
Wykonanie:
Biszkopt:
1. Ubić białka, dodając cukier i cukier waniliowy
2. Przesiać wszystkie sypkie składniki przez sito
3. Połączyć białka, żółtka i proszki, lekko wymieszać
4. Wlać do foremki 22x30 wysmarowanej tłuszczem
5. Piec 30-40 minut w 180stopniach -do suchego patyczka
Masa pralinowa:
1. Posiekać 60 g orzechów i prażyć w piekarniku 15 minut
2. Rozpuścić cukier w wodzie, dodać prażone orzechy
3. Rozsmarować cienko na folii aluminiowej i ostudzić aż stwardnieje
4. Zastygniętą masę zmielić w malakserze
5. Masło i czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej
6. Ciastka pokruszyć na małe kawałeczki
7. Pozostałe orzechy posiekać
8.Połączyć praliny, czekoladę, orzechy, ciastka i 'nutellę'
Ponadto:
1. Rozpuścić 1 galaretkę
2. Śmietanę ubić z 'fixem' oraz 1 suchą galaretką
1. Ubić białka, dodając cukier i cukier waniliowy
2. Przesiać wszystkie sypkie składniki przez sito
3. Połączyć białka, żółtka i proszki, lekko wymieszać
4. Wlać do foremki 22x30 wysmarowanej tłuszczem
5. Piec 30-40 minut w 180stopniach -do suchego patyczka
Masa pralinowa:
1. Posiekać 60 g orzechów i prażyć w piekarniku 15 minut
2. Rozpuścić cukier w wodzie, dodać prażone orzechy
3. Rozsmarować cienko na folii aluminiowej i ostudzić aż stwardnieje
4. Zastygniętą masę zmielić w malakserze
5. Masło i czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej
6. Ciastka pokruszyć na małe kawałeczki
7. Pozostałe orzechy posiekać
8.Połączyć praliny, czekoladę, orzechy, ciastka i 'nutellę'
Ponadto:
1. Rozpuścić 1 galaretkę
2. Śmietanę ubić z 'fixem' oraz 1 suchą galaretką
3. Dodać wyduszone widelcem aronie.
Warstwy:
1. Biszkopt
2. Masa pralinowa
3. Śmietana
4. Przestudzona i lekko zgęstniała galaretka.
Warstwy:
1. Biszkopt
2. Masa pralinowa
3. Śmietana
4. Przestudzona i lekko zgęstniała galaretka.