Etykiety

wtorek, 29 listopada 2011

Bezglutenowa Pizza

Było to moje pierwsze podejście w pieczeniu pizzy bezglutenowej. Dla ułatwienia w nadaniu kształtu pizzy ułożyłam ją w tortownicy o średnicy 23cm. Myślę,  że forma była za mała przez co ciasto za bardzo nam urosło.Ciasto byłoby lepsze gdybym zrobiła je z połowy porcji.  Na pewno wymagałoby to także krócej piec. Dostałam zlecenie od rodziny na pieczenie pizzy  co czwartek:)
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale już dawno nie miałam aparatu w rękach.


 



Składniki:
  • 300g mąki mix bezglutenowy,
  • 250ml letniej wody,
  • paczka suchych drożdży (7g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Wykonanie:
Wszystko wymieszać i trzymać w cieple przez ok 15 minut. Ułożyć na co ma się ochotę (u nas to była kiełbasa, ser żółty, sos pomidorowy, kukurydza i cebula) i do piekarnika na ok 15-20 min w temp. 200stC.

niedziela, 13 listopada 2011

Bezglutenowe Jabłka Pod Białkową Pierzyną

Pewnego dnia miał nadmiar białka. Obawiając się, że zmarnuję ten cenny produkt postanowiłam zrobić deser. Wszystko było delikatne i lekko słodkie. Idealny deser na zimne dni, bo jak się okazuje pieczone jabłka są najlepsze na ciepło. Miałam także nadzieję, że dzieci po takiej porcji białka przez dłuższą chwilę nie będą wołały kolejnego dania:) Szczęśliwie dla mnie tak też się stało:)

 

 

Składniki:
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 białka jaja kurzego,
  • ok 1/3szkl. cukru.
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Podsmażyć je na patelni teflonowej, gdy zaczną robić się miękkie dodać miód i cynamon. Tak przygotowane jabłka wyłożyć do naczynia żaroodpornego i pokryć je ubitą na sztywno pianą z białek i cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190stC aż białko zmieni kolor na złoto-brunatny.
Gotowe:)
Życzę smacznego!

środa, 9 listopada 2011

Bezglutenowe Muffiny Łaciate

Przedstawiam "babeczki". Jest to jeden z dwóch przepisów, który często wołają moje córki. Moim zdaniem na zwykłej mące te muffiny są super. Niestety na mące bezglutenowej nie są one aż tak puszyste jak w oryginale. Nie mniej polecam, dzieci są zachwycone:)

 

Składniki:
  • 280 g mąki bezglutenowej (mix do wypieków),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia b.g.,
  • szczypta soli,
  • 115 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200st C. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ciasto nałożyć do foremek i piec przez 20minut do suchego patyczka.
Córka koniecznie chciała rodzynki na muffinkach. Podpowie mi ktoś co zrobić aby się nie spalały i ładnie wyglądały na babeczkach?

Pozdrawiam i życzę smacznego.

wtorek, 8 listopada 2011

Bezglutenowe Polędwiczki Na Słodko-Kwaśno

Dzisiaj prezentuję odrobinę kuchni chińskiej. Pierwszy ale na pewno nie ostatni raz wykorzystałam surowego ogórka w daniu na ciepło. Dla mnie rewelacja!

 

Składniki:
  • 750g polędwiczek wieprzowych,
  • mąka kukurydziana,
  • olej do smażenia w płytkim tłuszczu,
  • 440g pokrojonego w kostkę ananasa z puszki,
  • 260g świeżych ogórków,
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego,
  • 150g cebuli pokrojonej w cienkie plasterki,
  • 220g grubo pokrojonej zielonej papryki,
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki,
  • 2 łyżki sosu pomidorowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2/4 szkl. octu z białego wina, 
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego wymieszane z 1 łyżką mąki kukurydzianej.

Wykonanie:
Pokroić wieprzowinę na plasterki i wymieszać ją w misce z 2 łyżkami sosu sojowego. Obtoczyć je w mące kukurydzianej (nadmiar mąki strząsnąć z polędwiczek). Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się zrumienią. 
Ananasa odsączyć z soku (sok się później przyda). Ogórki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić go w grube plastry. Na rozgrzanym oleju arachidowym podsmażyć cebulę ciągle mieszając aż się zeszkli. Dodać paprykę i seler naciowy, smażyć nie przerywając mieszania aż warzywa zmiękną.
Dolać sok z ananasa, sos pomidorowy, sos sojowy, ocet i bulion z mąką kukurydzianą. Gotować aż sos zgęstnieje.
Na koniec dołożyć wieprzowinę, kawałki ananasa i ogórka. Podgrzewać aż składniki się wymieszają.

SMACZNEGO!

poniedziałek, 7 listopada 2011

Bezglutenowy Tort Szpinakowy

Witam wszystkich po długiej przerwie. U mnie dużo się działo w okresie kiedy byłam bierna na blogu. Mam nadzieję, że się to zmieni w najbliższym czasie i w końcu będę mogła trochę odetchnąć i zająć się tym co naprawdę lubię robić. Z ciekawostek to okazało się, że moja druga córka (pod koniec listopada kończy 2 latka) także jest uczulona na gluten... No cóż zagadka jej wysypek rozwiązana a my dalej kombinujemy z przepisami bezglutenowymi;)
Dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów. Tort szpinakowy...

Składniki:
  • 10 naleśników b.g.
  • 1 kiełbasa (ja miałam własnej produkcji),
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 500g pieczarek,
  • 200g bryndzy,
  • 1/4 szklanki startego sera żółtego.
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez chwilę i dodać pokrojone w talarki pieczarki. Dusić ok 7 min. Następnie dodać szpinak i gdy się rozmrozi dodać na koniec bryndzę. Wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne/tortownicę wysmarować tłuszczem i ułożyć pierwszy naleśnik. Na nim rozsmarować farsz i przykryć kolejnym naleśnikiem. Tak robić na zmianę aż się skończą naleśniki. Ostatni z nich posypać serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku ok 10minut w temp. 180stC.
Smacznego:)