Etykiety

środa, 24 listopada 2010

Serowe Tarty z Gruszką - UWAGA GLUTEN!

Przy okazji gdy pisałam o kuchni włoskiej i Frittata z pieczarkami wspominałam, że na deser podałam serowe tarty z gruszką. O to one:) Kruche babeczki wypełnione serową masą o lekkim cytrynowym aromacie i do tego słodkie gruszki. Chociaż nie jest to deser szybki do przygotowania to wart aby poświęcić mu chwilę (zawsze można kupić gotowe babeczki ;)). Chociaż to nie tiramisu to jednak deser typowy dla kuchni włoskiej. Przepis zaczerpnięty z książki "Podróże kulinarne-kuchnia włoska".



Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 szkl. cukru pudru,
  • 125g masła,
  • 1 jajko,
  • 1,25 szkl. twarogu drobno mielonego lub sera ricotta (ok 225g),
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 0,5szkl. serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny.

Na gruszki:
  • 8 małych gruszek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 0,3 szkl. drobnego cukru.
Wykonanie:
Przygotować ok 8 głębokich foremek  (średnica min. 6cm) natłuszczając je. Mąkę, cukier puder i masło połączyć ze sobą. Dodać jajka i miksować do czasu połączenia się składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i ugniatać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Zbić w kulę i wsadzić do lodówki na 30min (ja wsadzam na 10-15 do zamrażarki).
Podzielić ciasto na 8 części. Każdą z nich rozwałkować i przełożyć do foremek. Każdą foremkę przykryć papierem do pieczenia i wsypać np. groch/fasolę. Piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 160-180 st. C. Usunąć papier i ziarno i piec przez kolejne 15 minut w temp. ok 130-150st. C. Studzić ok 10minut.
Ubić twaróg (lub ricottę) z cukrem za pomocą miksera przez ok 2 minuty. Powoli dodawać mascarpone, jajka i otartą skórkę z cytryny. Ubijać do momentu połączenia się składników. 
Serową masę przelać do foremek z ciastkami i piec przez ok 25 minut. 
W tym samym czasie przygotować pieczone gruszki:
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki (jeżeli są za grube, po podzielić je na jeszcze mniejsze porcje). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej gruszki. Posmarować je mieszanką z soku z cytryny i cukru z obu stron. Piec ok 15 minut (by się ładnie zrumieniły to najlepiej piec w temp. 220-240st. C). Przewracać je od czasu do czasu do momentu aż zmiękną i się zarumienią.

sobota, 20 listopada 2010

Inne Bezglutenowe Mielone

Jeszcze przed wakacjami byłam na diecie białkowej. Od tego czasu zostało mi wiele nawyków, wiele potraw mi bardzo zasmakowało. Jedną z nich są chude klopsiki. Moim zdaniem są one delikatniejsze i smaczniejsze od tradycyjnych mielonych ociekających tłuszczem. 

Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego drobiowego,
  • 0,5kg mięsa mielonego z wołowiny,
  • 2 duże jajka,
  • przyprawy wedle uznania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać (ok 10-15minut). Jeżeli chodzi o przyprawy to ja korzystałam głównie z majeranku, soli i curry.
Z tak przygotowanego mięsa zrobić kulki o średnicy ok 5cm i lekko je spłaszczyć. Rada: mięso mielone najlepiej lepić wcześniej zwilżonymi dłońmi w wodzie. Mięso się tak nie klei do rąk.
Gotowe kulki smażyć na minimalnej ilości oleju (lekko np. spryskać oliwą/olejem patelnię teflonową). By zachować soczystość mielonych ważne jest to by ich nie ponakłuwać w trakcie przewracania na patelni tylko je delikatnie obracać.
Gdy będą lekko brązowe zdjąć z patelni i podawać np. z gotowanymi warzywami.

Oczywiście można do mięsa dodać podsmażoną cebulę, świeżą pietruszkę, koperek i inne zioła:)

Polecam kiedyś spróbować zrobić inne, zdrowsze mielone:)

piątek, 19 listopada 2010

Bezglutenowe Caprese

Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Przypominam niesamowicie prostą przekąskę ale także wyjątkowo smaczną.
Mozzarella, jeden z bardziej popularnych w Polsce serów włoskich. Jest koloru białego, elastyczny, w smaku bardzo łagodny. Ser miękki i niedojrzewający. Używa się go często do pizz oraz makaronów. Popularny jako jeden ze składników potrawy, którą dzisiaj prezentuję. Tak sobie myślę, że włosi mieli bardzo ciekawy pomysł na stworzenie wyjątkowo prostego i SWOJEGO dania. Piszę SWOJEGO ponieważ jest to danie, które prezentuje nie tylko to co mają dobrego Włochy ale także swoją flagę: zielona bazylia, śnieżnobiała mozzarella i czerwony pomidor.

Składniki:
  • 2 pomidory,
  • mozzarella,
  • świeża bazylia,
  • sól,
  • oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Pomidory najlepiej sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki (ja niestety źle czas sobie zorganizowałam i nie zdążyłam tego zrobić;-) ). Pokroić w plastry.
Mozzarelle pokroić w plastry.
Bazylię umyć, wysuszyć i posiekać.
Ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli wg własnego uznania, ułożyć na nich bazylię, polać odrobiną oliwy oraz posolić.

Bezglutenowa Frittata Z Pieczarkami

Z okazji wizyty przyjaciół (choć także i rodziny:) ) nie mogło zabraknąć u nas stole jedzenia:). Tym razem przygotowałam wieczór włoski. Zaczęliśmy od przystawki: frittata i caprese, później mniej standardowo ale jakże pysznie mięso mielone z grzybami i z serem zapiekane w cieście francuskim a na koniec słodkie gruszkowo Serowe Tarty z Gruszkami.
Muszę się Wam przyznać, że uwielbiam jajka, pod każdą postacią. W tym przypadku połączenie jajek z serem. Jak dla mnie bajka:) W przepisie tym odpowiada mi także to, że można robić nieskończoną ilość wariacji tego przepisu:)


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 10 jaj,
  • sól,
  • 20g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 pieczarek,
  • 1 czerwona papryka.

Wykonanie:
Cebulę skrojoną w drobną kostkę podsmażyć na oleju i dodać połowę drobno posiekanej natki pietruszki. W misce roztrzepać jajka z serem, cebulą i odrobiną soli.
Całość wylać do naczynia żaroodpornego (ja użyłam formy do tarty) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200st. C i piec do momentu aż się jajka nie zetną (można to sprawdzić ruszając formą -ciasto nie powinno być płynne) lub metodą suchego patyczka.
W czasie gdy jajeczna mieszanka będzie w piekarniku podsmażyć na maśle czosnek, paprykę i grzyby, mieszając aż zmiękną. Dodać drugą połowę natki pietruszki.
Frittatę pokroić na 8 kawałków (można też i 16 jeżeli mają to być małe przekąski:) ). Na każdym trójkącie ułożyć  mieszankę z papryki i pieczarek.

środa, 17 listopada 2010

Bezglutenowy Chrupiący Kurczak

Przepis ten odkryłam przypadkowo. Z racji problemów alergicznych starszej córki wyeliminowanie bułki tartej, która zawiera mąkę pszenną na rzecz mąki ziemniaczanej okazało się rewelacyjnym odkryciem. Mimo iż w chwili obecnej korzystam z niego z głównie z myślą o córce to robiąc tego kurczaka myślałam o pewnym wyjątkowym chłopcu:) Kurczak jest niesamowicie chrupiący. Niestety ma jedną wadę. Chrupiący jest jedynie przez krótki czas od wyjęcia go z tłuszczu (ok 30min.). Jeżeli ktoś zna przepis na wyjątkowo chrupiącego kurczaka, którego chrupkość można zachować także na wieczór to proszę o kontakt:)



Składniki:

Kurczak:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • sól, pieprz.
Warzywa:
  • mrożona mieszanka warzyw chińskich,
  • sos sojowy,
  • przyprawy orientalne do smaku (także może być kupna mieszanka).
Ryż:
  • 2 woreczki białego długoziarnistego ryżu,
  • szklanka bulionu,
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • woda do podlewania ryżu,
  • 2 łyżki oleju.
Wykonanie:

Ryż:
Rozgrzać na patelni olej i smażyć na nim ryż (najlepiej na patelni o jak największej średnicy). Gdy ryż zmieni kolor na biały zalać go mieszanką bulionu i kurkumy. Zamieszać i przykryć. Mieszając od czasu do czasu sprawdzać czy płyn całkowicie nie odparował. Jeżeli tak to dodać wody na wysokość ryżu i tak do czasu aż ryż napęcznieje i będzie miękki.

Warzywa:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić przyprawy i podsmażyć je przez ok 30s. Dodać mieszankę warzyw i sos sojowy. Smażyć do momentu gdy warzywa będą miękkie. W tym czasie można zacząć przygotowywać kurczaka.

Kurczak:
Z umytych piersi kurczaka usunąć nadmiar przerośniętego tłuszczu i pokroić je w ok 5cm długości paski. Posolić i popieprzyć wg uznania. Rozgrzać olej w patelni do głębokiego smażenia (jak na frytki). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć w średnio wysokiej temperaturze na złoty kolor.

Smakowity kąsek głównie dla dzieci:) 
Ja jeszcze przed podaniem kurczaka na talerz/półmisek odsączam z niego nadmiar tłuszczu układając go na papierowym ręczniku.


piątek, 12 listopada 2010

Babka Tulipan - UWAGA GLUTEN!

Przepis na to ciasto miałam już od dawna od Babci męża. Przypomniała mi o nim dorotus.
Przepisy nie różnią się za bardzo. Ciasto jak dla mnie jest bardzo smaczne, nie za słodkie i lekko owocowe:)
Tym razem z jednej porcji wyszła mi babka z tortownicy o  średnicy 24cm (na zdjęciach) i babka z kominem. Zdjęć babki nie zdążyłam zrobić, ponieważ wyemigrowała jeszcze ciepła do pracy:)




Składniki:
  • 250 g masła, o temperaturze pokojowej,
  • 6 jajek,
  • 1 - 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 cukier wanilinowy (16 g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
oraz
  • 1 kisiel cytrynowy,
  • 1 kisiel koloru różowego lub czerwonego lub można prościej - barwniki spożywcze,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 szklanki suchego maku.
Wykonanie:
Masło utrzeć w misie miksera do białości, dodawać 6 żółtek (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać, następnie cukier, cukier wanilinowy i utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC (sprawdzić patyczkiem).
Smacznego :)

czwartek, 4 listopada 2010

Naleśniki Z Pieczarkami



Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 szkl. mleka,
  • tłuszcz do smażenia. 
 Przepis na naleśniki bezglutenowe znajduje się tutaj: http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2012/06/bezglutenowe-nalesniki-z-twarogiem-i.html

Farsz:
  • 300g pieczarek,
  • 200g grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • plastry szynki,
  • 200ml śmietanki,
  • szklanka startego sera żółtego,
  • łyża masła
  • sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać. Ze względu na różne rodzaje mąk, proporcje ilości dodawanych składników może się różnić. Ważne aby ciasto miało konsystencje rzadkiej śmietany.
Smażyć na średnim ogniu i minimalnej ilości tłuszczu (ja smażę na oleju). W tej potrawie im cieńsze będą naleśniki tym lepiej będzie smakować potrawa:)

Farsz:
Na łyżce masła podsmażyć obrane i pokrojone pieczarki i grzyby (bardzo drobno pokrojone - ja zmieliłam w blenderze), dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę i dusić całość na małym ogniu ok 10 minut. Dodać sól i dusić przez kolejne 5 minut. Gdy grzyby będą gotowe dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i wlać ok 50 ml śmietanki. Całość podgrzewać na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru płynu i do czasu aż grzyby nie zgęstnieją (chodzi o to by farsz później nie wypływał z naleśników).
Na usmażony naleśnik położyć plaster szynki i farsz. Zawinąć w rulon i ułożyć ciasno tak przygotowane naleśniki w naczyniu żaroodpornym. Wlać śmietankę do 1/3 wysokości naleśnika i posypać serem żółtym, na ser żółty wlać resztę śmietanki.
Całość podgrzać w piekarniku do podgrzania i rozpuszczenia sera żółtego (ok 15 minut w temp 200st. C).

Z takich dodatkowych rad. U mnie sprawdziło się wcześniejsze przygotowanie naleśników i farszu. Przygotowane naczynie z naleśnikami (bez śmietanki i sera żółtego) przykryłam folią aluminiową i schowałam do lodówki. Gdy nadszedł czas obiadu wyciągnęłam je i dodałam resztę składników. W 15 minut obiad był gotowy:)