Etykiety

środa, 25 sierpnia 2010

Słodkie Rogaliki - UWAGA GLUTEN!

Ponownie powołuję się na przepis dorotus. Powstałe rogaliki są kruche, słodkie i idealne dla małych rączek. Jedzenie ich wciąga jak jedzenie orzeszków:) Ciasto nie przypomina ciasta półkruchego a tym bardziej kruchego. Moim zdaniem jest ono delikatniejsze i szczerze powiem, odpowiada mi to.
Nie zmieniło to jednak faktu, że traktowałam je jak ciasto kruche. Starałam się jak najszybciej wyrobić ciasto z wcześniej przesianą mąką. Gdyby ktoś chciał uzyskać większą kruchość ciasta to może dodać jedno wcześniej ugotowane żółtko w trakcie wyrabiania ciasta.


 Składniki:
  • 2 i 1/4  szkl. mąki przennej,
  • 20 dag. masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1/4 szkl. cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • nadzienie (ja dałam powidła i pigwę w gęstym, słodkim syropie).
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na ok 1-2 godziny.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki odrywać kawałki ciasta i rozwałkować na grubość ok 2mm. Ważne aby w trakcie wałkowania podsypywać ciasto mąką by się nie kleiło do stolnicy i do wałka. Rozwałkować ciasto na kształt koła o średnicy ok 22cm. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt tuż przy krawędzi koła nałożyć farsz i zawijać ciasto do środka. Uformować z powstałego wałka rogalik i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowane rogaliki piec w temperaturze ok 190st. C na złoty kolor (10-15 minut).
Po wyciągnięciu i ostudzeniu dowolnie przybrać (ja posypałam cukrem pudrem).

SMACZNEGO!!!:)

1 komentarz: